Pennestreek
Over ape- en andere streken
Prog
zaterdag 23 augustus 2008 by Bart Linders in Muziek

Ik wilde vandaag maar eens een lans breken voor Prog. Prog is een incrowd-term voor progrock, wat dan weer een afkorting is van progressive rock. De wereld van Dream Theater en Porcupine Tree. Voor de beginnende progspotter: prog, of ook wel symfo (inderdaad, voor symfonische rock), kun je herkennen aan lange nummers en wisselingen in tempo en melodie.

Als muzikale veelvraat trek ik mij meestal weinig aan van genre-grenzen, dus ook in dit geval niet. Ik lijk echter wel één van de weinigen te zijn: de grens rond het genre progrock lijkt wel een soort Berlijnse Muur. Je bevindt je aan de ene kant, óf aan de andere kant - en uiteraard is alles aan jouw kant beter.

Niets werkt beter dan wat generaliseren om duidelijk te maken wat je bedoelt, dus bij deze. Het begint natuurlijk al bij de term progrock, die suggereert dat andere rock conservatief is. Een progrocker vindt ‘gewone’ muziek maar saai en fantasieloos, de rest van de wereld vindt progrock gemaakt en zweverig. Een progrocker daarentegen vindt zijn eigen muziek intelligent – wat dan weer zou suggereren dat andere muziek dat niet is.

Deze scheiding bestaat al sinds de jaren ’70. Namen als Genesis en Pink Floyd zijn nog wel genoegzaam bekend, maar Van Der Graaf Generator bevindt zich al echt binnen de Muur. En wat Genesis betreft: voor de prog-liefhebber ging het mis toen Peter Gabriel wegging (de rest van de wereld vraagt zich af wat Peter Gabriel überhaupt met Genesis te maken heeft). Het lijkt trouwens wel of men deze scheidslijn graag in stand houdt. Prog-hitjes als Kayleigh van Marillion worden in prog-kringen tot de grond toe afgekraakt. Bandjes die wat óp de scheidslijn rondhingen, zoals de Simple Minds, idem.

Wat mij betreft, ik vind het fascinerend om te zien, dat is alles. Het is wat sneu voor de vele bandjes die binnen de Muur spelen, dat ze waarschijnlijk nooit het grote publiek bereiken en van hun muziek kunnen leven.

Maar, zoals iemand ooit zei: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”: prog-concerten zijn meestal in gezellige, intieme zaaltjes, voor wènug. Voor de muzikanten is het soms een uit de hand gelopen hobby – touren doen ze als ze vakantie hebben. Zo was ik in juli, en zal ik zijn in oktober, bij het optreden van onder andere een internetmarketeer en een medicijnverkoper. En daar is toch weinig zweverigs aan…

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/d/pennestreek.net/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed.