Pennestreek
Over ape- en andere streken
Ouderenzorg in De Stoevelaar
zaterdag 20 maart 2010 by Bart Linders in Ik vind,Persoonlijk

Mijn dementerende oma van 96 woont in woonzorgcentrum De Stoevelaar in Goor. Al jaren reist mijn moeder daar éénmaal per week heen om de dag met haar moeder door te brengen.

Zo ook afgelopen donderdag. Die dag schoof ze aan bij een zorgoverleg, waar nog eens benadrukt werd dat het redelijk goed gaat met mijn oma en dat ze haar plekje op de groep gevonden heeft. Waarna doodleuk de mededeling kwam dat ze de volgende dag ging verhuizen naar een andere groep!

Mijn moeder wist niet wat ze hoorde. Wanneer zegt u? Morgen al? Weet zij dat eigenlijk zelf al? Pardon? Nog niet? Heeft u dat al met één van de kinderen overlegd? Ook nog niet? Wat krijgen we nou? Ik ga hier niet mee akkoord!

… met als gevolg dat mijn oma niet de volgende dag gedwongen verhuisde, maar diezelfde middag nog. Om te voorkomen dat mijn moeder er een stokje voor kon steken. Om half twee vertrok ze, totaal verward, met haar boeltje naar haar nieuwe groep. Een half  fucking uur nadat ze überhaupt begreep wat er ging gebeuren. Een deurwaarder geeft je #@!$% meer tijd om je spullen te pakken. Wat zeg ik, een cipier geeft je meer tijd!

De reden achter deze plotselinge move? Was er ruzie met een groepsgenoot? Personeelstekort? Was deze nieuwe plek goedkoper? Nee hoor, niets van dat alles. Het ging hier om een beleidsbeslissing. ‘Men’ heeft besloten dat een andere groepssamenstelling goed is voor de bejaarden omdat ze anders samen moeten leven dan ze nu doen. De ‘men’ die dit besloot, dat waren uiteraard niet de bejaarden zelf. Stel je voor…

En het personeel? Och dat keek mijn moeder aan met een blik van ‘waar maak je je druk om’. Hoewel ik vermoed (en hoop) dat deze houding eerder op angst dan op echte onverschilligheid gestoeld is.

Hoe cynisch: gisteren viel het krantje van Amnesty bij ons in de bus. Thema van dit nummer:

Onrechtmatige huisuitzetting is een van de grootste mensenrechtenschendingen ter wereld.

Wie weet kan Amnesty regelen dat men in Libië of Sudan brieven gaat schrijven aan de directeur van de Stoevelaar.  In de tussentijd fantaseer ik wel verder over zinloos geweld…

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/d/pennestreek.net/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

3 reacties

[…] http://www.pennestreek.net/ikvind/ouderenzorg-in-de-stoevelaar Geschreven door Afke op zondag 21 maart 2010, opgeslagen in *BLOG* | […]

reactie van oma op de overplaatsing (maandag 22 maart):

“Ze kunnen allemaal de pot op! Ik loop nog liever in de sloot dan dat ik daar blijf. Ze hebben gewoon de macht over je en je hebt niets te vertellen. En dat pik ik niet!”

Helaas kan ik het non-verbale niet weergeven

De Stoevelaar heeft aan de bewoner en haar kinderen excuus aangeboden en zegt de gang van zaken te betreuren.
Gesprekken naar aanleiding van een ingediende klacht zijn gaande.