Pennestreek
Over ape- en andere streken
Mormoons familierecht
zaterdag 9 april 2011 by Bart Linders in Columns

Er zijn van die momenten dat je fantasie met je op de loop gaat.

Mijn lief was bezig haar familiestamboom uit te zoeken, toen ze ontdekte dat de passagierslijsten van de Holland America Lijn gedigitaliseerd worden door Mormonen. De site legde ook uit waarom:

De belangstelling van de mormonen voor genealogie komt voort uit hun overtuiging dat familiebanden eeuwig zijn. Gezinnen blijven in het ‘hiernamaals’ bij elkaar als ze dat tenminste in hun aardse leven zo laten vastleggen. Het bijzondere is dat mensen ook  hun voorouders lid van de kerk kunnen maken.

…en ja hoor, daar ging mijn fantasie….

De meeste mensen maakten in hun leven deel uit van twee gezinnen: toen ze kind waren en toen ze ouder waren. Welk gezin hou je dan bij elkaar? En als je allebei bij elkaar houdt, zit iedereen dan niet opgescheept met zijn grootouders, overgrootouders en betovergrootouders? En hoe oud zijn die dan?

Rampscenariootje: je bent gescheiden je man/vrouw is overleden en je bent hertrouwd. Welk gezin hou je bijeen? Allebei? En vinden jouw twee partners dan dat ze in de hemel of de hel zijn?

Trouwens, wie moet er eigenlijk tekenen voor gezinshereniging aan gene zijde? Als ik als enige uit een gezin niet mee wil doen omdat ik liever naar de hemel van mijn Rooms-Katholieke vrouw ga, is het gezin dan incompleet of kan ik religieus-juridisch-democratisch gedwongen worden over te stappen naar de hemel van mijn ouders?

Daar lijkt het wel op, want je hebt niet zomaar zelf in de hand in welke hemel je terecht komt. Je nakomelingen kunnen je alsnog lid maken van een kerk, waar je tijdens je leven niet toe behoorde. Zit je al een paar honderd jaar in je eigen katholieke hemel, wordt je dan – floep – een andere hemel ingetrokken? Of, erger, als je volgens de Mormoonse God gezondigd hebt – vlieg je dan van Katholieke hemel naar Mormoonse hel? Mij niet gezien…

Zouden er bezwaarprocedures zijn voor voorouders die helemaal niet lid gemaakt willen worden?

Enfin, ze zullen er wel over nagedacht hebben, maar volgens mij moeten die Mormonen knappe juristen zijn!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/d/pennestreek.net/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Comments are closed.