Pennestreek
Over ape- en andere streken
Fitna
vrijdag 28 maart 2008 by Bart Linders in Columns

Hij bestaat dus toch, de film van ome Geert. Ik vraag me af of hij vorige week óók al bestond. Hij wekt op mij namelijk een beetje een afgeraffelde indruk, alsof hij in een week gemaakt is. Steeds dezelfde filtertjes over bestaand beeld. Zo is Kurt Westergaard boos. Kurt is De Deense Cartoonist. En Robbie Muntz is boos. Robbie inteviewde Theo van Gogh. Geert heeft hun materiaal gebruikt maar vergeten te vragen of hij het mocht lenen. En dan heet het stelen. Maar verder is de film ‘duizend kilometer binnen de kaders van de wet’.

Bij rapper Salah Edin maakt Geert het nog bonter. Hij toont wat veel lijkt op een CD-hoesje van Salah – overigens ook zonder toestemming – met de mededeling dat dit een moordenaar is, namelijk die van Theo van Gogh. Ik ben geen jurist, maar globaal gesproken lijkt dat op smaad, denk ik. Maar eerlijk is eerlijk, Geert kan er niets aan doen – al die moslims lijken immers op elkaar.

En dan was er nog dat akkefietje met die bebloede zwaarden. Die suggestie van moordende wildemannen. Die eigenlijk religieus in zichzelf snijden om boete te doen. Zeg maar een soort kastijding. Dat doen onze gelovigen niet meer, op wat griezelige en vermijdenswaardige clubjes na misschien. Maar ja, ónze ‘profeet’, en daarmee onze godsdienst, is pakweg 600 jaar ouder. En als wij terugkijken in onze eigen godsdienstige geschiedenis, dan komen we zo’n 600 jaar geleden uit bij… precies, de Inquistie. Net na de kruistochten inderdaad. Met andere woorden, toen onze godsdienst net zo oud was als de hunne, zat de onze ook in zo’n soort godsdienstpuberteit. De islam ligt dus gewoon lekker op schema.

Terug naar Fitna. Is dit nu binnen de wet, afgezien van diefstal, smaad en misleidende suggestie? Nogmaals, ik ben geen jurist, maar volgens mijn natte-vinger-rechtspraak moet dit toch mogen in Nederland. Gezien de fouten weet hij duidelijk niet waar hij het over heeft – maar domheid en onwetendheid zijn in Nederland niet verboden. Als dat zo was dan konden we wel een gevangenismuur op de grens zetten, nietwaar? Ook de fundamentalistische karikatuur die hij van iedere moslim maakt is niet verboden – het Nederlandse cabaret floreert al jaren dankzij dit soort rare typetjes. Al met al komt het op mij over als Hans Teeuwen: grof doen om het grof doen. Alleen is Hans Teeuwen soms ook nog grappig. 

De kans dat ome Geert en ik gezellig bij elkaar een bakkie komen doen is nihil – ik heb het niet zo op safehouses – , maar verder valt het dus allemaal wel mee. Het is een amateuristisch probeersel vol fouten. Hij kan zich beter bezighouden met waar hij goed in is. Whatever that may be. Kunnen we het nu weer over belangrijke dingen gaan hebben?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/d/pennestreek.net/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 reacties

Goede Blog, vooral je feit over het Christelijke geloof omstreeks 1400, alleen zie je toch een puntje over het hoofd. De Islam heeft een voorbeeld, ziet een moderne wereld daar waar in de 14e eeuw geen moderne wereld bestond.

Ik snap wat je bedoelt, maar ik heb niet het idee dat de Islam de moderne wereld als ‘voorbeeld’ ziet… en dan zullenze ook niet van onze fouten leren?